We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Pro-rataverdeling van de hypotheekaftrek?

15 november 2016

Om voor de keuzeregeling en de bijbehorende hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moet ten minste 90% van het inkomen in Nederland belast zijn.

Dit jaar heeft er een situatie voorgedaan, waarbij een inwoner van Spanje een inkomen uit zowel Nederland als Zwitserland heeft. 60% van zijn inkomen komt uit Nederland. Deze inwoner heeft daarom geen aftrekmogelijkheden in Spanje, en door de keuzeregeling ook geen hypotheekrenteaftrek in Nederland.

Deze situatie is voorgelegd aan het Europese Hof en de Advocaat-Generaal komt tot de conclusie dat de inwoner in Spanje geen aftrek kan realiseren omdat hij daar geen inkomen heeft. Daarom moet hij de mogelijkheid hebben om aftrekposten te realiseren daar waar zijn inkomen wél wordt belast. Vervolgens komt hij tot de conclusie dat Nederland wel hypotheekrenteaftrek moet verlenen, ook al wordt niet 90% van het inkomen in Nederland verdiend. Omdat een deel van het inkomen buiten Nederland belast is, moet daar ook rekening mee worden gehouden. De Advocaat-Generaal adviseert daarom dat in Nederland 60% van de hypotheekrente aftrekbaar zou moeten zijn.

Pro-rataverdeling hypotheekaftrek

Het voorstel van de Advocaat-Generaal met een pro-rataverdeling van de aftrek lijkt niet aan te sluiten bij de lijnen zoals die al jaren door het Europese Hof worden uitgezet. Als het Hof dit advies zou volgen zou dat een geheel nieuwe benadering betekenen en zou ons inziens de regeling voor de kwalificerende buitenlandse belastingplicht mogelijk ineens in strijd met Europees recht blijken te zijn. Deze regeling stelt namelijk een grens (op dit moment op 90%).

ESJ houdt u op de hoogte als er updates voordoen. Heeft u nu al vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met een van onze vestigingen.

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »