We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Sociale zekerheid bij twee dienstbetrekkingen skileraar

30 mei 2017

In deze zaak gaat het om de Nederlandse Y die in Nederland in dienstbetrekking werkt. Enkele maanden per jaar neemt Y onbetaald verlof en vertrekt naar Oostenrijk om daar skiles te geven. Y is van mening dat zij voor deze periode waarin zij alleen werkt in Oostenrijk, niet premieplichtig is in Nederland.

Deze zaak speelt nog onder de oude EU-verordening 1408/71. Op grond van deze verordening is een werknemer sociaal verzekerd in zijn woonland, behalve wanneer de dienstbetrekking buiten Nederland pleegt te worden uitgeoefend. Als er zowel in als buiten het woonland wordt gewerkt, gaat het woonland in principe voor.

De vraag is of dat hier het woonland ook voorgaat, omdat er op het moment van werken in Oostenrijk niet (ook) in Nederland wordt gewerkt. Met andere woorden: gaat de sociale zekerheid over naar Oostenrijk voor de paar maanden dat alleen in Oostenrijk pleegt te worden gewerkt, en weer terug naar Nederland op het moment dat alleen in Nederland pleegt te worden gewerkt?

De Advocaat-Generaal komt tot de conclusie dat dit niet het geval is. Y blijft ook tijdens het werken in Oostenrijk onderworpen aan de Nederlandse sociale zekerheid. Deze situatie moet dus niet worden gezien als losse dienstbetrekkingen na elkaar, maar als twee dienstbetrekkingen tegelijkertijd. Eén van beide dienstbetrekking wordt dan uitgeoefend in Nederland (woonland) en de andere in Oostenrijk. De regel dat het woonland dan voorgaat kan worden toegepast, waardoor Y sociaal verzekerd (en premieplichtig) blijft in Nederland.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw adviseur of een van onze kantoren.

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »