We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Geen fictief loon mogelijk

22 februari 2017

Het fictief loon, het verplicht fiscaal in aanmerking nemen van een loon voor de Directeur-Groot Aandeelhouder (DGA), is niet mogelijk door strijd met het wederkerigheidsbeginsel.

Fictief loon

Het fictief loon verplicht een DGA om belasting te betalen over een loon van ten minste €45.000. Ook DGA’s die geen inwoner zijn van Nederland, maar wel aandelen houden in een Nederlandse vennootschap, kunnen met het fictief loon te maken krijgen. Nederland heeft daarbij altijd het standpunt ingenomen dat belastingverdragen niet in de weg hoeven te staan aan toepassing van het fictieve loon. Vorig jaar is de Advocaat-Generaal al tot de conclusie gekomen dat dit Nederlandse standpunt niet juist is.

Ook de Hoge Raad vindt dat Nederland het fictief loon niet zomaar mag toepassen. De Hoge Raad stelt dat de fictief loonregeling in de meeste gevallen grensoverschrijdend niet mag worden toegepast als er een belastingverdrag is overeengekomen. De fictief loonregeling mag in dat geval zelfs niet worden toegepast op het moment dat het andere verdragsland op de hoogte was van het bestaan van de fictief loonregeling. Alleen als het andere verdragsland zich op één of andere manier uitdrukkelijk akkoord heeft verklaard met de fictief loonregeling wordt dit anders en kan de regeling wel grensoverschrijdend worden toegepast.

Wat betekent dit voor u?

Op dit moment is duidelijk dat de fictief loonregeling onder het huidige belastingverdrag met België wel toegepast kan worden. Voor andere belastingverdragen betekent het arrest van de Hoge Raad dat Nederland de fictief loonregeling op dit moment niet meer grensoverschrijdend toe kan passen.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw adviseur of een van onze kantoren.

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »