We maken op deze website gebruik van cookies. Wilt u weten wat dat betekent voor uw privacy?
Lees dan onze Privacy- en cookieverklaring. Klik hier voor een opt-out van Google Analytics op deze website.
Akkoord »

Menu Inloggen Mijn ESJ

Wonen in België

Emigratie

Een verhuizing naar België, die soms maar enkele kilometers behelst, is wel degelijk een emigratie. Dat betekent dat u met een aantal specifieke zaken te maken krijgt zoals:

  • Andere (zorg-)verzekeringen
  • Invoer van uw auto, Belgisch kenteken
  • Financieringen
  • Belgische belastingen

België biedt meer “huis” voor uw geld, minder regels en meer vrijheid bij de keuze van uw bouwstijl. ESJ adviseert u bij uw emigratieplannen zodat extra wooncomfort geen vervelende gevolgen heeft voor uw inkomen of vermogen.

De keuze van een optimale financiering

Wanneer u in België gaat wonen, heeft u de mogelijkheid om de aankoop van uw woning via een Nederlandse of Belgische bank te financieren. Welke optie voor u aantrekkelijk is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Als Nederbelg krijgt u te maken met andere belastingwetgeving. Dat kan gevolgen hebben voor uw hypotheekrenteaftrek.

Belastingheffing in België

Een inwoner is in België personenbelasting verschuldigd over zijn wereldwijde inkomen. Deze personenbelasting in België bestaat uit verschillende onderdelen. Voorbeelden hiervan zijn, inkomsten uit onroerende zaken, loon, pensioen en ontvangen onderhoudsuitkeringen. De personenbelasting in België kent een progressief tarief dat kan oplopen tot maximaal 50% (te verhogen met gemeentebelastingen). Voor rente en dividend gelden anderen tarieven, waarbij het tarief voor rente-inkomsten tussen de 15% en 25% ligt en het tarief voor dividend 25% bedraagt.
Naast nationale en gewestelijke wetgeving krijgt u ook te maken met gemeentelijke belastingen.

Meldingsplicht buitenlandse bankrekeningen

Inwoners van België zijn verplicht om bij het centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank (CAP) melding te maken van het bestaan van een niet-Belgische bankrekening. Iedere bankrekening in het buitenland moet dus voortaan bekend gemaakt worden. Dit geldt dus ook voor bank- en spaarrekeningen die door de Nederbelg in Nederland worden aangehouden, al ervaart hij dat meestal niet als een buitenlandse rekening. In de eerste melding die gedaan moest worden voordat de aangifte personenbelasting 2015 (inkomsten 2014) werd ingediend moesten de gegevens van bankrekeningen over de periode 2011 tot en met 2014 verwerkt worden. Voortaan moet jaarlijks gemeld worden of zich hierin wijzigingen voorgedaan hebben, zoals het openen van een nieuwe rekening in het buitenland of het sluiten van een rekening in het buitenland. In de aangifte personenbelasting moet worden bevestigd dat de melding heeft plaatsgevonden.“

Gerelateerde artikelen

Kies een adviseur bij u in de buurt Neem contact op »